Hoşgeldin, Ziyaretçi
Sitemizden yararlanabilmek için Kayıt olmalısınız.

Kullanıcı Adınız:
  

Şifreniz:
  





Forumda Ara

(Gelişmiş Arama)

Forum İstatistikleri
» Toplam Üyeler: 263
» Son Üye: uxiquceju
» Toplam Konular: 156
» Toplam Yorumlar: 160

Detaylı İstatistikler

Kimler Çevrimiçi
Toplam: 234 kullanıcı aktif
» 3 Kayıtlı
» 231 Ziyaretçi
aqarewose, ovewoha, ZesseCot

Son Aktiviteler
2019-2020 Eğitim ve Eğiti...
Forum: Gerekli Formlar ve Çizelgeler
Son Yorum: yönetici
31-08-2019, Saat: 10:17
» Yorumlar: 0
» Okunma: 255
Örtülü Anlam
Forum: Cümlelerde Anlam Özellikleri
Son Yorum: yönetici
11-03-2018, Saat: 21:23
» Yorumlar: 0
» Okunma: 1,003
6. Sınıflar Türkçe Dersi ...
Forum: 6. Sınıf Denemeleri
Son Yorum: yönetici
16-01-2018, Saat: 21:20
» Yorumlar: 0
» Okunma: 876
6. Sınıflar Türkçe 1. Dön...
Forum: 1. Dönem Sınavları
Son Yorum: yönetici
10-12-2017, Saat: 20:14
» Yorumlar: 0
» Okunma: 1,018
5. Sınıflar Türkçe 1. Dön...
Forum: 1. Dönem Sınavları
Son Yorum: yönetici
10-12-2017, Saat: 20:12
» Yorumlar: 0
» Okunma: 1,008
8. Sınıflar Türkçe 1. Dön...
Forum: 1. Dönem Sınavları
Son Yorum: yönetici
12-11-2016, Saat: 15:35
» Yorumlar: 0
» Okunma: 1,346
6. Sınıflar Türkçe 1. Dön...
Forum: 1. Dönem Sınavları
Son Yorum: yönetici
12-11-2016, Saat: 15:33
» Yorumlar: 0
» Okunma: 1,597
7. Sınıflar Türkçe 1. Dön...
Forum: 1. Dönem Sınavları
Son Yorum: yönetici
12-11-2016, Saat: 15:18
» Yorumlar: 0
» Okunma: 1,369
5. Sınıflar Türkçe 1. Dön...
Forum: 1. Dönem Sınavları
Son Yorum: yönetici
12-11-2016, Saat: 15:15
» Yorumlar: 0
» Okunma: 1,455
5. Sınıflar Türkçe Deneme...
Forum: 5. Sınıf Denemeleri
Son Yorum: yönetici
17-10-2016, Saat: 19:22
» Yorumlar: 0
» Okunma: 1,674

 
  2019-2020 Eğitim ve Eğitim ve Öğretim Yılı MEB Çalışma Planı
Yazar: yönetici - 31-08-2019, Saat: 10:17 - Forum: Gerekli Formlar ve Çizelgeler - Yorum Yok


.jpg   2019-2020 MEB Çalışma Takvimi..jpg (Dosya Boyutu: 498.6 KB / İndirme Sayısı: 26)
.jpg   2019-2020 MEB Çalışma Takvimi..jpg (Dosya Boyutu: 498.6 KB / İndirme Sayısı: 26) 2019-2020 Eğitim ve Öğretim Yılı MEB Çalışma Planı



Ek Dosyalar
.docx   2019-2020-çalışma takvimi-son.docx (Dosya Boyutu: 34.73 KB / İndirme Sayısı: 5)
Bu konuyu yazdır

  Örtülü Anlam
Yazar: yönetici - 11-03-2018, Saat: 21:23 - Forum: Cümlelerde Anlam Özellikleri - Yorum Yok

ÖRTÜLÜ ANLAM NE DEMEKTİR?

Söylenen ifadede yer almayan ancak cümlenin anlamından diğer yargıların gizlenmiş olarak belirtilmesine örtülü anlam denir.
Örtülü anlam üç şekilde olur:

1. "de" bağlacı kullanılarak yapılan örtülü anlam
Hasan da ödevini yapmış.(Örtülü anlam, diğerleri de ödevlerini yapmış)
Dün de pikniğe gitmiştik. (Örtülü anlam, daha öncede pikniğe gitmişler.)
Yozgat da güzel bir şehirmiş. (Örtülü anlam, bazı şehirler de güzelmiş.)

2. Kıyaslama (karşılaştırma) yoluyla yapılan örtülü anlam
Bizim sınıf daha temizmiş. (Örtülü anlam, diğer sınıf bizim sınıf gibi temiz değilmiş.)
En güzel şehir İstanbul'dur. (Örtülü anlam, diğer şehirler İstanbul kadar güzel değilmiş.)
En zor soru buydu. (Örtülü anlam, diğer sorular bu soru gibi zor değildi.)

3. Aşamalı durum (zaman içindeki değişiklik) bildiren cümlelerle yapılan örtülü anlam
Artık havalar ısınmaya başladı. (Örtülü anlam, daha önceleri havalar sıcak değildi.)
Saçların bayağı uzamış.(Örtülü anlam, önceleri saçları kısaydı.)
Bakıyorum da ödevlerini tam yapar oldun. (Örtülü anlam, bahsedilen kişi ödevlerini önceleri tam yapmıyordu.)


ÖRNEKLER
Hava artık ısınmaya başladı. (Cümlenin gelişinden havanın daha önce soğuk olduğu ifadesi yazılmamış ama o anlam var.)
Beni sadece sen anlayabilirsin. (Beni kimse anlayamaz ifadesi anlaşılmaktadır.)
Sen de başarılı bir öğrencisin. (Başarılı başka öğrenciler de var ifadesi var)
Bir de Yozgat'ı görelim. (Başka illeri görmüşler ifadesi var)
O çocuk konuyu daha güzel anlatıyor. (Bu çocuk onun kadar güzel anlatamıyor ifadesi var.)
Artık öğrenciler daha çok kitap okuyor. (Önceleri çok okumuyorlardı.)
SBS'de örtülü anlamla ilgili de soru sorulacakmış. (Önceleri başka anlamlarla ilgili soru soruluyormuş ifadesi var.)
Kazada bizim araç çok zarar görmüş. (Diğer araçlar bizimki kadar hasar görmemiş anlamı vardır.)
En güzel pastayı annem yapar. (Diğerleri annem kadar güzel pasta yapamaz, ifadesi cümlede vardır.)

Parantez içerisindeki ifadeler örtülü anlamlardır. Söylenmeyen ancak cümlenin akışından anlaşılan anlamlardır.

Bu konuyu yazdır

  6. Sınıflar Türkçe Dersi 1. Dönem Deneme Sınavı
Yazar: yönetici - 16-01-2018, Saat: 21:20 - Forum: 6. Sınıf Denemeleri - Yorum Yok

6. SINIFLAR 1. DÖNEM TÜRKÇE DENEME SINAVI
 
(1) Kitap,  bilgi dağarcığımızın gelişmesini,  toplum içinde güven kazanmamızı sağlar. (2) Kitap, istenildiğinde rahatça  elde edilebilecek bir kaynaktır.
(3) Olaylara bakış açımızı değiştirir, daha akılcı yaklaşımlar sağlamamıza yardım eder.
(4) Bize dost kazandırır, toplum içinde daha saygın bir mertebeye ulaştırır.
1. Numaralandırılmış cümlelerden hangisi, bu paragrafın anlam bütünlüğünü bozmaktadır?
A) 1          B) 2             C) 3                D) 4
 
2. Verilen kelimelerden hangisine ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde birden fazla ses olay meydana gelir?
A) zıt  B) af    C) zan     D) his
 
3. Hangi seçenekteki birleşik kelime oluşum bakımından diğerlerinden farklıdır?
A)  Uyurgezer                 B) kaptıkaçtı                     C)biçerdöver                     D) gecekondu 
 
Arkadaşıma: “Şu sokaktan geçelim .“dedim.  Şimdi çocukluğumun ve uzun yılların ardında kalan yağmurlu bir sabah, son defa olarak çıktığım o sokaktan girecektim. Kaldırımda oynadığım, uçurtma uçurduğum, cam kırdığım sokak, ilk arkadaşlık, ilk tatlı hayaller... Bir masal dünyasına açılan kapının önündeymişim gibi tereddüt içindeyim. Bir iki adım sonra bende yaşayan bir âlem ya yıkılacak ya devam edip gidecekti.
4. Verilen metin için aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Metin 1. tekil şahıs ağzından anlatılmıştır.
B) Metin 3. tekil şahıs ağzından anlatılmıştır.
C) Yazar olayın kahramanlarından biridir.
D) Yazar çocukluğunun geçtiği sokağa gitmek istemektedir.
 
Şiir değiştirir insanı. Bir okuyucu sevdiği şairi tanımadan başka, tanıdıktan sonra başka insandır. Çok sevdiğiniz, hoşunuza giden şiirlerle ilk karşılaşmalarınız düşünün. Gece ise uykunuz açılmıştır. Bir daha, bir daha okumak, ezberlemek, yakınlarınıza dinletmek istersiniz okuduğunuz şiiri. Yaşama istekleriniz artmıştır. Bir coşku, bir katkıdır yaşamınıza. Artık değişmez, zenginleşmiştir yaşamınız.
5. Verilen metnin türü nedir?
A) makale                                   B) sohbet                               C) deneme                              D) fıkra
 
6. Aşağıdaki kelimelerden hangisine –lik eki gelirse kelime soyut anlamlı bir kelime olur? ?
A) kitap                        B) ayakkabı                                 C) dost                              D) elbise
 
7. Hangi seçenekte yazım yanlışı yapılmamıştır?
A)Bu şoförde aracı iyi kullanabiliyor.
B) Sana bir şey söyleyim, arkadaşların sana bir süpriz hazırladılar.
C) Evde yalnız kaldığım da hep kitap okurum.
D) Herhangi bir sorununuz olduğunda herkes gibi siz de bana gelebilirisiniz.
 
1. Çocuk bu açıklama sonrasında rahatladı ve babasının şu an evde olduğunu söyledi.
2. Çocuk adamın kim olduğunu tanımadığından cevap bile veremedi.
3. Adam,  çocuğa babasının şu an nerede olduğunu sordu.
4. Adam, çocuğa babasının arkadaşı olduğunu ve babasıyla aynı yerde çalıştığını söyledi.
5. Yolda giderken birden önüne bir adam çıktı.
8. Numaralandırılmış cümleler olayın oluş sırasına göre nasıl sıralanmalıdır?
A)  5, 3, 2, 4, 1            B)    5, 2, 3, 4, 1                   C)   5, 4, 2, 3, 1                      D) 4, 3, 2, 5, 1
 
9. Hangi seçenekteki kelimelerin tamamı kalınlık-incelik uyumu kuralına uymamaktadır?
A) radyo–televizyon – hikâye-roman
B) kitap-sabahleyin-meslektaş-arkadaş
C) vali-senaryo-tiyatro- koro
D) ticaret-telefon-kiraz-basit
 
10. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi anlamca en (genel ) kapsamlıdır?
A) Bu şehrin gezilecek çok yeri vardır.
B) Bazı mahallelere minibüsle gidilebiliyor.
C) Araçlar caddenin iki tarafına da park etmiş.
D) Bizim semte de hastane yapılacakmış.
 
11.  Aşağıdaki atasözlerinden hangisinin açıklaması yanlıştır?
A) Can çıkar, huy çıkmaz: Hayat boyu kazanılan alışkanlıklar da gelişir. Ama değiştirmek çok zordur. Kişi ölünceye kadar devam eder.
B) Geç olsun da güç olmasın : Yapılan işlerin başarıya ulaşması ve birtakım engellerin ortadan kaldırılması için fazla zaman harcamanın ziyanı yoktur.
C) Ayağını yorganına göre uzat : Dengeli yaşamak isteyen insan harcama yaparken korkmamalı.
D) Arpa eken, buğday biçmez : Kötü bir davranışta bulunan insan iyilik göremez. Herkes genellikle yaptığı davranışın karşılığını görür.
 
12. Hangi seçenekteki cümle kişisel görüş belirtmektedir?
A) Babam bir araba daha aldı.
B) Babam son model bir araba aldı.
C) Babam geçen hafta bir araba aldı.
D) Babam güzel bir araba aldı.
 
13. Hangi seçenekte örtülü anlam yoktur?
A) Pazardan sonra havalar soğuyacakmış.
B) Hasan yabancı dil sınavını da kazanmış.
C) Bakıyorum da bu aralar ödevlerini tam yapıyorsun.
D) Hafta sonu sınıf arkadaşlarımla pikniğe gidiyoruz.
 
14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralmasına uğrayan bir kelime kullanılmıştır?
A) İlk dersimiz 13.20’de başlıyor, 14.00’te bitiyor.
B) Böyle hızlı hızlı nereye gidiyorsunuz?
C) Bu romanın özetini çıkaracakmışız.
C) Ömer Seyfettin’in bir hikâyesini daha okudum.
 
15. Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamca olumsuzdur?
A) Yaprakların dökülüşünü büyük bir zevkle izledik.
B) Elbette iyi okullara iyi çalışanlar gidecek.
C) Ayşe yine hasta olmuş.
D) Ben henüz yeni açılan müzeye gitmedim.
 
Nasrettin Hoca eşeğine biner pazara gider. Hoca pazarda turşu satacaktır. Ne var ki Hoca Ne zaman “Turşuuu” diye bağırsa eşeği de anırmaya başlıyormuş. Bu duruma dayanamayan Hoca sonunda eşeğine bağırır: “Yahu, bu turşuyu sen mi satacaksın ben mi?”
16. Bu metindeki olay yazılarının dört unsurundan eksik olanı bulmak için hangi soruyu sormalıyız?
A) Nerede?                          B) Ne zaman?                      C) Kim(ler)?                            D) Ne?
 
17. Hangi seçenekte farklı türden bir zamir kullanılmıştır?
A) Bazıları sanırım konuyu iyi kavrayamamış.
B) Yarın hepinizi kütüphanede bekliyorum.
C) Herkes verilen ödevleri güzelce yapsın.
D) Anlamadığınız bir konu olursa kursta bana hatırlatın, tekrar anlatalım.
 
18. Seçeneklerin hangisinde deyim cümlenin anlamına uygun değildir?
A) Ben  dar gelirli bir ailenin çocuğuyum, para sorunum hiç olmadı ki.
B) Benim dayımın eli açık, herkese yardım etmeyi çok sever.
C) Hiçbir şeyden korkmayan gözü açık bir çocuktu.
D) Böyle çalışırsan elbette öğretmenin gözüne girersin.
 
19. Verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Bir metin yazarken metnin başlığını oluşturan kelimelerin ilk harfleri büyük olmalı.
B) Düşünce yazısı yazıyorsak örnekler gelişme bölümünde yazılmalı.
C) Satıra sığmayan heceleri ayırırken uzun çizgi kullanılmalı.
D) Olay yazılarında plan: serim, düğüm, çözüm şeklindedir.
 
20. Verilen kelimelerin hangisinin yapısı farklıdır?
A) doğu                       B) kazı                   C) soru                          D) iri
 
21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük mecaz anlamda kullanılmıştır?
A) Öğrenciler masanın ayağını kırınca öğretmenimiz köpürdü.
B) Çocuğun gömleğinin düğmesi düşmüş.
C) Top oynaya oynaya ayakkabının burnunu yırtmışsın.
D) Çocuklar çeşmenin başında sohbete dalmışlar.
 

Öğretmen sınıfa girince öğrencilere sorar( )
-Geçen dersimizde verdiğimiz ödevleri yaptınız mı( ) Öğrenciler hep bir ağızdan( )
-Yaptık öğretmenim( ) diye bağırırlar.
22. Yukarıdaki metinde boş bırakılan yerlere sırasıyla hangi noktalama işaretleri getirilmelidir?
A) ( : ) ( ? ) ( : ) ( . )         B) ( : ) ( ? ) ( : ) ( , )               C) ( : ) ( ? ) ( , ) ( . )         D) ( ; ) ( ? ) ( : ) ( , )
 
“Elif’in en sevdiği arkadaşı Melis’dir. Melis’le Elif aynı sınıfdalar.  Aralarında herhangi bir sorun yokdur. Çok iyi geçinirler. Her ikisi de derslerinde oldukca başarılıdır.”
23. Verilen metindeki yazım yanlışlarının ortak yönü hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
A) Bağlaçların bitişik yazılmaları
B) Yazımı karıştırılan kelimelerde yazım hatalarının olması
C) Ünsüz benzeşmesi kuralına uyulmaması
D) Noktalama işaretlerinin yerlerinde kullanılmayışları
                                                              
Teknolojinin insanlığa olan faydalarını anlatmakla bitiremeyiz, fakat insanlar teknolojinin bizi ele geçirdiğini söylüyor. Ben de bu düşünceye katılıyorum.
Teknoloji hayatımıza girdiğinden beri kendimize, sevdiklerimize zaman ayırmıyoruz. Kitap okumuyoruz, akra- balarımızı ziyaret etmiyoruz, arkadaşlarımızla zaman geçirmek yerine telefon ya da bilgisayar başında vakit öldürüyoruz ve hatta bağımlıysak günlük yapmamız gereken işlerimizi bile yapmıyoruz. Keşke eskiden olduğu gibi insanlar kendine ve sevdiklerine zaman ayırsa. Telefon ve bilgisayarı sadece ihtiyacı olduğu zaman kullansa.
24. Yukarıda verilen metinden aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?
A) Teknolojinin insanların bütün zamanlarını aldıkları
B) Teknolojiyi gerektiği zaman ve gerektiği kadar kullanılması gerektiği
C) Teknolojinin insanların diğer insanlarla iletişimini azalttığı
D) Teknolojinin kitap okuma alışkanlığını olumsuz etkilediği
 
İki kız arkadaş varmış. Birbirlerini çok sever ve kardeş gibi görürlermiş. Günün her saati birliktelermiş. Yedikleri içtikleri ayrı gitmezmiş.
Birbirlerinden hiçbir şey saklamaz, tüm sırlarını paylaşırlarmış. Sadece iyi günlerde değil kötü günlerde de birbirlerine destek olurlarmış. İyi kötü her olayı birlikte yaşar, hiç ayrılmazlarmış. Evde, sokakta, okulda, sınıfta hep beraber zaman geçirirlermiş. Bu büyük sevgiden dolayı onları gerçekten kardeş zanneden insanlar bile varmış. Bu durumdan hiç şikâyetçi olmayan iki arkadaş aksine mutlu bile olurlarmış.
25. Yukarıdaki metin için verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Metin bir olay yazısıdır.
B) Metinde öyküleyici anlatım uygulanmıştır.
C) Metin 3. tekil şahıs ağzından anlatılmıştır.
D) Metinde tanımlamaya örnek vardır.
 
11 yaşında Ankara’da yaşayan Ecem Nur adında bir kız varmış. Ecem Nur hayvanları çok seviyormuş. Büyüdü- ğünde veteriner olmak istiyormuş.
Bir gün okuldan eve geldiğinde babasının ona yapmış olduğu sürprizi görmüş. Doğum günü hediyesi olarak babası Ecem’e bir kedi getirmiş. Çok mutlu olan Ecem kedisini kucağına alıp sarılmış. Ona Lokum ismini vermiş. Ecem’in an-nesi ve babası da bu ismi çok beğenmiş.
Ecem ve Lokum birlikte çok iyi vakit geçiriyorlarmış. Lokum’a çok iyi bakıyor ve onu çok seviyormuş. Artık bir- likte çok mutlularmış.
26. Verilen metin için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Metinde hayal ürünü durumlar vardır.
B) Metinde kişileştirmeye örnek vardır.
C) Metnin ana kahramanı hayvanları çok sevmektedir.
D) Metinde betimlemeye örnek verilmiştir.
 
27. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcük diğerlerinden farklı türden bir ek almıştır?
A. Defterim yine sıranın gözünde kalmış.
B. Sınıf başkanlığı için seçim yapıldı.
C. Biraz sonra ödevim biter.
D. Babam bir firmada çalışıyor.
 
28. Aşağıdaki cümlelerin hangisi amaç-sonuç cümlesidir?
A) Çok mutluyum çünkü bugün benim doğum günüm.
B) Ders çalışmadı ki iyi bir karne getirsin.
C) Yağmurda ıslanmayım diye şemsiyemi yanıma aldım.
D) Çamurda oynadı da elbiseleri bundan kirlendi.
 
29. Hangi seçenekte mecaz anlamlı bir kelime kullanılmamıştır?
A) Arkadaşım koyu bir futbol fanatiğidir.
B) Bazı insanlar nedense fırsat buldukça boş konuşmaktan kendilerini alamazlar.
C) Dağın etekleri yine karla kaplanmış.
D) Bana hediye alman çok ince bir davranıştı.
 
30. Hangi seçenekte ünlü düşmesi olan bir kelime yoktur?
A) Bu filmi daha önce de seyretmiştim.
B) Çocuk annesinden ayrılınca çok ağladı.
C) Eşyasını kaybeden nedense hep bana geliyor.
D) Güzel günler için biraz daha sabırlı olmalıyız.
 
31. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?
A) Gelişmekte olan illerimiz arasında Yozgat ta var.
B) Gelişmekte olan illerimiz arasında Yozgat'ta var.
C) Gelişmekte olan illerimiz arasında Yozgat'da var.
D) Gelişmekte olan illerimiz arasında Yozgat da var.
 
Gönül dile gelir kaval sesinde.
Boz martılar düğün yapar Mersin'de,

Isparta'nın renk renk gül bahçesinde
Bülbüllerin neşesini gör şimdi.

 
32. Yukarıdaki dörtlükle ilgili olarak verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
 
A) Kişileştirme  vardır.
B) Deyim kullanılmıştır.
C) Türemiş kelime kullanılmıştır.
D) İsim tamlaması kullanılmıştır.
 
33.  “Seni okulda o kadar çok bekledim ki ............................................... eve gidiyordum..” cümlesini aşağıdakilerden hangisiyle tamamlamak uygun olmaz?
A) az kalsın                              B) işim olduğu için            C) sonrasında                 D) hemen
 
 
Bir insanın nasıl bir insan olduğunu anlamak için onunla konuşmak şart değildir. O insanın iş yapma performansı, iş yaparken nasıl yöntemler izlediği o insanın kişiliğini de ortaya koyar. Onun için atalarımız “ ............................................................................ “ demişler.
34. Yukarıdaki boş bırakılan yere aşağıdaki atasözlerinden hangisi getirilmelidir?
A) İş amana binince kavga uzamaz.
B) İş insanın aynasıdır.
C) İşini kış tut da yaz çıkarsa bahtına.
D) Er giden, işine; geç giden, boşuna.

 
35. “Sonunda iyi kötü bir arabamız oldu.”  cümlesindeki ikilemenin oluş biçiminin benzeri hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
A) O doğru dürüst bir insan değil.
B) Eski püskü ne varsa çöpe atalım.
C) Artık şu abur cubur yeme işine bir son versen.
D) Sizler de er geç bir üniversite bitireceksiniz.
 
Öğretmen: Nedim, Ömer Seyfettin’in Pembe İncili Kaftan adlı güzel bir hikâyesi daha var. Onu da okudun mu?
Nedim: .............................................................................................. .
Öğretmen: Eğer okusaydın Muhsin Çelebi’nin vatan için yaptığı kahramanlıkları öğrenecek,  kendisine hayran kalacaktın.
 
36.  Yukarıdaki karşılıklı konuşmada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi uygun düşer?
A) Hayır, daha okumadım öğretmenim. En kısa zamanda onu da okurum.
B) Evet, o kitabı ben de okudum. Çok da beğendim.
C) Daha önce okumuştum öğretmenim.
D) Ömer Seyfettin’in bütün hikâyelerini okudum öğretmenim.
 
 37. Hangi seçenekteki yazı türü içerik yönünden diğerlerinden farklıdır?
A) Makale                    B) Deneme                 C) Sohbet                             D) Anı
 
Bahçemizde gül ağacı,
Her gün yeniden açılır dükkânlar.
Yıldızlar gökyüzünde,
Mutluluk saçar.
 
38. Yukarıda verilen şiirle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Şiirde büyük ünlü uyumu kuralına uymayan kelime vardır.
B) Şiirde kişileştirme yapılmıştır.
C) Şiirde türemiş kelime yoktur.
D) Şiirde sesteş kelime kullanılmıştır.
 
39. Ünlü ile biten kelimelere ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde araya kaynaştırma ünsüzleri girer. Verilen kelimelerin hangisi kaynaştırma harfini almaz?
A) çanta                                 B) kalem                               C) silgi                               D) ayakkabı
 
Bu bir gerçek ki bazı öğrenciler okulu hiç sevmiyor. Orayı sıkıcı bir yer gibi görüyor ve çıkmak için dört gözle son zilin çalmasını bekliyor. Oysa okulda öğretmenlerini iyice dinleseler, derslerden zevk almaya çalışsalar iyi vakit geçirip okulun sandıkları kadar kötü bir yer olmadığını anlayacaklar.
40. Yukarıdaki metinde anlatım biçimlerinden hangisi uygulanmıştır?
A) Açıklayıcı anlatım
B) Öyküleyici anlatım
C) Betimleyici anlatım
D) Tartışmacı anlatım
 
41. Aşağıdaki cümlelerin hangisi bir düşünce yazısının giriş bölümünde yer alabilir?
A) Bu şekilde düşündüğümüz müddetçe çevre kirliliğine kalıcı bir çözüm getiremeyiz.
B) Çevre kirliliği konusunda gözden kaçırılmaması gereken konulardan biri de gürültü kirliliğidir.
C) Bu konuda gerekli adımlar atılmazsa gelecekte bizleri daha büyük sorunlar bekliyor demektir.
D) Çevre kirliliği, çevremizin doğal yolla değil de insan eliyle bozulmasıdır.
 
42. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili kelime gerçek anlamda kullanılmıştır?
A) Bir günde yüz soruyu çözdüm.
B) Bu konuda bizi öğretmenimiz aydınlatmıştı.
C) Annesi, çocuğu eve geç geldi diye haşladı.
D) Çeşmenin başında birkaç genç konuşuyordu.
 
43 Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi yapım eki alırken bir ünlü kaybına uğramıştır?
A) Murat Sertoğlu’nun Battal Gazi adlı kitabı da kahramanlık üzerine bir kitaptır.
B) Peyami Safa’dan bazı eserleri de beyaz perdeye aktarıldı.
C)Sait Faik’in Son kuşlar adlı hikâyesi ders kitaplarında bile vardır.
D)  İstanbul’u Dinliyorum adlı şiir ise Orhan Veli’nin.
 
44. “Ağır” sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yavaş” anlamında kullanılmıştır?
A) Sınav soruları pek ağır değildi.
B) Adam arkadaşına çok ağır sözler söyledi.
C) Sen çok ağır yazıyorsun.
D) Yolları ağır araçlar bozmaktadır.
 
45. Aşağıdaki cümlelerin hangisi anlamca olumludur?
A) Seni sevmiyor değilim.
B) O pek çalışkan bir öğrenci değil.
C) Artık bu şehre bir daha gelir miyim sanıyorsun.
D) Ne not alıyorsun ne öğretmeni dinliyorsun.
 
46. Hangi seçenekte altı çizili kelime zamir değildir?
A) Bazıları ödevlerini eksik yapıyor.
B) Birkaç okulda kapalı spor salonu var.
C) Birçok insanın İstanbul’da bir yakını var.
D) Bu konuda herkesin kendine göre bir görüşü mutlaka vardır.
 
Kitap okumak insana bilgi verir, insanı her konuda aydınlatır. İnsanın hayata  bakış açısını değiştirir. İnsanı kötülüklerden korur, onlara doğruyu öğretir. Konuşma yeteneğinin gelişmesine katkıda bulunur, sizin dost kazanmanızda önemli bir rol oynar. Kısacası güzel yaşamamızın tek anahtarı bolca kitap okumaktır.          
47. Aşağıdakilerden hangisi verilen metinden çıkarılamaz?
A) Kitap okuyan insan mutlu olur.
B) Kitap insanların iletişiminde önemli bir yere sahiptir.
C) Kitap insanların eğitiminde katkı sağlar.
D) Kitap okuyan insanların çevresi de geniş olur.
 
48. “şehir, istikbâl, sınav, tümce” kelimelerinden hangisinin anlamdaşı aşağıdaki cümlelerde kullanılmamıştır?
l. Öğretmen bizden içinde zamir bulunan bir cümle yazmamızı istedi.
ll. Bazı öğrencilerin geleceklerini pek parlak görmüyorum.
lll. Bazı kentlerde bir yerden bir yere ulaşım oldukça zordur.
lV. Zıt anlamlı kelimelerden de  sınavda çıkacakmış.
A) şehir                              B) istikbâl                                   C) sınav                           D) tümce
 
49.  Öğretmen ünlü düşmesini öğretmek için sınıfta bir oyun oynatır. Taytaya Ayşe, Leman, Irmak ve Nermin’i çağırır,  el ele tutuşturur ve öğrencilere arkadaşlarının isimlerinin ilk harflerine dikkat etmelerini söyler. Ve sonra da Ayten’i de bu gruba dahil eder. Öğrencilere hangi öğrencinin gruptan ayrılması gerektiğini sorar.
Bu durumda hangi öğrenci gruptan çıkmalıdır?
A) Ayşe                  B) Leman                     C) Irmak                         D) Nermin
 
50. Hangi seçenekte kaynaştırma harfi kullanılmamıştır?
A) Ankara’nın da gezilecek. Görülecek yerleri vardır.
B) Ali çantasını alıp evine gitti.
C) Yarın derste sıfat çeşitlerini öğreneceğiz.
D) Tatilde siz de Antalya’ya geliyor musunuz?
 
.......................................................................................................
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Ek Dosyalar
.docx   6. sınıflar deneme-cevaplı.docx (Dosya Boyutu: 43.01 KB / İndirme Sayısı: 0)
Bu konuyu yazdır

  6. Sınıflar Türkçe 1. Dönem 2. Yazılı Soruları
Yazar: yönetici - 10-12-2017, Saat: 20:14 - Forum: 1. Dönem Sınavları - Yorum Yok

2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılı

6. Sınıflar Türkçe 1. Dönem 2. Yazılı Soruları



Ek Dosyalar
.docx   6-F.docx (Dosya Boyutu: 32.61 KB / İndirme Sayısı: 0)
.docx   6-E.docx (Dosya Boyutu: 46.51 KB / İndirme Sayısı: 0)
.docx   6-E 1. dönem 2. yazılı cevap anahtarı.docx (Dosya Boyutu: 47.72 KB / İndirme Sayısı: 0)
Bu konuyu yazdır

  5. Sınıflar Türkçe 1. Dönem 2. Yazılı Soruları
Yazar: yönetici - 10-12-2017, Saat: 20:12 - Forum: 1. Dönem Sınavları - Yorum Yok

2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılı

5. Sınıflar Türkçe 1. Dönem 2. Yazılı Soruları



Ek Dosyalar
.docx   5-B 1.dönem 2. yazılı.docx (Dosya Boyutu: 158.47 KB / İndirme Sayısı: 0)
Bu konuyu yazdır

  8. Sınıflar Türkçe 1. Dönem 1. Yazılı Soruları
Yazar: yönetici - 12-11-2016, Saat: 15:35 - Forum: 1. Dönem Sınavları - Yorum Yok

okul-hareketli-resim-0032.gif

2016-2017 Eğitim ve Öğretim Yılı
8. Sınıflar Türkçe 1. Dönem 1. Yazılı Soruları



Ek Dosyalar
.docx   8-K.docx (Dosya Boyutu: 35.63 KB / İndirme Sayısı: 5)
Bu konuyu yazdır

  6. Sınıflar Türkçe 1. Dönem 1. Yazılı Soruları
Yazar: yönetici - 12-11-2016, Saat: 15:33 - Forum: 1. Dönem Sınavları - Yorum Yok

okul-hareketli-resim-0055.gif

2016-2017 Eğitim ve Öğretim Yılı
6. Sınıflar Türkçe 1. Dönem 1. Yazılı Soruları



Ek Dosyalar
.docx   6-A (3).docx (Dosya Boyutu: 32 KB / İndirme Sayısı: 1)
Bu konuyu yazdır

  7. Sınıflar Türkçe 1. Dönem 1. Yazılı Soruları
Yazar: yönetici - 12-11-2016, Saat: 15:18 - Forum: 1. Dönem Sınavları - Yorum Yok

okul-hareketli-resim-0070.gif



2016-2017 Eğitim ve Öğretim Yılı
7. Sınıflar Türkçe 1. Dönem 1. Yazılı Soruları



Ek Dosyalar
.docx   7-C.docx (Dosya Boyutu: 54.01 KB / İndirme Sayısı: 0)
.docx   7-L.docx (Dosya Boyutu: 31.59 KB / İndirme Sayısı: 0)
Bu konuyu yazdır

  5. Sınıflar Türkçe 1. Dönem 1. Yazılı Soruları
Yazar: yönetici - 12-11-2016, Saat: 15:15 - Forum: 1. Dönem Sınavları - Yorum Yok

okul-hareketli-resim-0035.gif
2016-2017 Eğitim ve Öğretim Yılı
5. Sınıflar Türkçe 1. Dönem 1. Yazılı Soruları



Ek Dosyalar
.docx   5-A 1. yazılı.docx (Dosya Boyutu: 68 KB / İndirme Sayısı: 2)
.docx   5-C 1. yazılı.docx (Dosya Boyutu: 38.81 KB / İndirme Sayısı: 0)
.docx   5-D 1. yazılı.docx (Dosya Boyutu: 67.93 KB / İndirme Sayısı: 0)
Bu konuyu yazdır

  5. Sınıflar Türkçe Deneme Testi
Yazar: yönetici - 17-10-2016, Saat: 19:22 - Forum: 5. Sınıf Denemeleri - Yorum Yok

                              Padişah ve Hayatı
      Padişah  ilk başlarda resim yapmaktan çok hoşlanmaktadır
ve mutludur.  Daha sonra Padişah resim yaparken yardımcı  ol- 
ması için boya karıştırıcıbaşı atanır. Padişah boya karıştırmaktan
 kurtulduğu için sevinir. Fakat zamanla tüm işlerini başkaları yap-
maya başlar. Bu duruma dayanamaz ve herkesi azarlar. Sonun-
da kimse onu dinlemez ve Padişah kımıldayamayacak hale gelir 
ve mutsuzdur.  Tek kurtuluşu kaçmaktır. Gizlice saraydan kaçar
 ve  bir köye yerleşir.  Artık bütün işlerini kendisi yapmaktadır
ve çok mutludur.

(1.ve 2. soruları yukarıdaki metne göre cevaplandırın.)
 
1.Metinle ilgili olarak  verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Padişah başkalarına hemen inanan bir insandır.
B) Sanatla ilgili bir yönü yoktur.
C)Köyde kendisini mutlu hissetmektedir.
D) Memleket işleriyle pek ilgilenmez.
 
2. Aşağıda verilen bilgilerden hangisi metinden çıkarılabilir?
A) Metin bir düşünce yazısıdır.
B) Olayın geçtiği zaman bellidir.
C) Metnin birkaç ana kahramanı vardır.
D) Metin bir olay yazısıdır.
 
3. “Okulumuza gelen bir doktor bir öğrenciye bazı sorular sordu.”
cümlesi için aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Cümlede mecaz anlamlı kelime kullanılmıştır.
B) Birden fazla anlamdaş kelime kullanılmıştır.
C) “bazı” kelimesi sesteş bir kelime değildir.
D) Cümlenin yüklemi sondadır.
 
4. Verilen cümlelerin hangisinde “kafa” kelimesi deyim içinde kullanılmamıştır?
A) Sorduğu sorularla yine kafamı karıştırdı.
B) Kafa kafaya vermiş yine ne konuşuyorsunuz?
C) Kafamdaki yara henüz iyileşmedi.
D) Konuşa konuşa yine kafamı ütüledin.
 
5. Cümle halindeki deyimlerle atasözleri birbiriyle karıştırılmaktadır. Çözümü basit:
Atasözleri bizlere öğüt veren kalıp sözlerdir. Deyimler ise öğüt vermez, duyguyu düşünceyi kolay anlatmamızı sağlar.
 
Yukarıdaki açıklamaya göre seçeneklerin hangisinde deyim kullanılmıştır?
A) Zahmetsiz rahmet olmaz.
B) Kendi çalıp kendi oynuyor.
C) Öfkeyle kalkan zararla oturur.
D) Ev alma,  komşu al.
 
6. Seçeneklerin hangisinde ikileme varlığın özelliğinden bahsetmektedir?
A) Adam evine yavaş yavaş gitti.
B) Söylediklerimi çabuk çabuk yazınız.
C) Bahçeden iri iri elmalar topladık.
D) Getirdiğiniz paketleri yan yana diziniz.
 
7. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde “ekmeğini kazanmak” deyiminin anlamına uygun örnek verilmiştir?
 
A) Gelirken fırından iki ekmek alıver.
B) Hayatını ekmek satarak kazanıyor.
C) Oturunca bir ekmeği yiyebiliyor.
D) Ekmek marketlerde de satılıyor.
 
 
 
8. “beyaz” kelimesinin zıddı hangi seçenekte doğru olarak verilmemiştir?
A) Bu metni kara kalemle yazınız.
B) Kara kaplı çantasını evde unutmuş.
C) Adama kara talih bir türlü gülmedi.
D) Kara bir kedi gördüm sanki.
 
9- “Zora dağlar dayanmaz.” Atasözünde geçen “zor” kelimesinin zıddı hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
A) Sınav soruları oldukça zordu.
B) Bende artık güç kalmadı.
C) Ben her zorluğa dayanırım.
D) Araçla oraya ulaşmak oldukça kolay.
 
10. Sesteş (eş sesli) kelimeler, yazılışları aynı anlamları farklı kelimelerdir.
Hangi seçenekte sesteş kelime kullanılmamıştır?
A) Sen de tiyatroya geliyor musun?
B) Haftaya yine maçımız var.
C) Kır çiçekleri vazoda güzel duruyor.
D) Sen de ata binmekten korkar mısın?
 
11. Bir metin yazarken bazı kurallara uymalıyız. Hangi seçenekteki bilgi yanlıştır?
A) Metnin başlığını büyük harflerle yazabiliriz.
B) Her cümlemiz için ayrı paragraf yapmalıyız.
C) Satır başları, satır sonları kendi aralarında aynı hizada olmalı.
D) Özel isimleri her zaman büyük harflerle başlatmalıyız.
 
12. Verilen cümlelerin hangisinin sonunda soru işareti kullanılmalıdır?
A) Çalışmaya bir başladı mı durmak bilmezdi
B) Bunu kimden aldığını bir söylesen
C) Yaptın mı dün öğretmenin verdiği ödevi
D) Kimi görsem seni sordu
 
13. Hangi seçenekte mecaz anlamlı kelime kullanılmamıştır?
A) Yavrusu ölen kedi acı acı inliyordu.
B) Tatlımızı da evde yiyelim.
C) Seni kırdığım için özür dilerim.
D) Paranın kokusunu alınca hemen geldi.
 
14. Hangi seçenekte yazım yanlışı yapılmıştır?
A) Bu eşyaları yavaş, yavaş taşıyacaksınız.
B) Bu filmi daha önce de izlemiştim.
C) Artık kış geliyor, sobaları kurmalıyız.
D) Ali, Hasan’dan aldığı silgiyi Yusuf’a verdi.
 
15.”Padişah,  sarayı ..............     ...............  bir köye yerleşir ve hayatını mutlu bir şekilde orada devam ettirir.”
Yukarıdaki boşluklara hangi seçenekteki kelimeler getirilirse cümlenin anlamına uygun olur?
A) terk etmez                        B) terk edemez
C) terk etmişken                    D) terk ederek
 
16.  karşıdan- kurallarına -trafik -uymalıyız –karşıya-    geçerken
Verilen sözcüklerden anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturursak
“trafik”  kelimesi kaçıncı kelime olur?
A)2.                   B)3.                     C)4.                    D)5.
17.” Teyzem dün otobüsle İzmir’e gitti.” cümlesi hangi soruya cevap vermez?
A) Kim?              B) Kime?         C) Nereye?         D) Ne ile?
 
18. Verilen seçeneklerin hangisinde abartı yoktur?
A) Arkadaşım fırından sekiz ekmek aldı.
B) Anlatılan fıkraya gülmekten öldük.
C) Öğretmenimiz dünya kadar ödev verdi.
D) Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır.
 
19.

“Ah be çocuk... Beni köyüme, Gündüz Dede’min kulübesine götürdün işte... 
Havasında iğde kokusu olan o küçük  patikadan, dilimde bu türkü ile ona gittiğim günlere götürdün. Çok yaşa sen emi... “
Yukarıdaki sözleri söyleyen kişi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Köyünden uzun zamandır ayrı kaldığı
B) Eskiden köyünde güzel günler yaşadığı
C) Yakınlarının hâlâ hayatta olduğu
D) Duygusal biri olduğu
 
20. Seçeneklerin hangisinde “açmak” kelimesi hizmete sunmak anlamında kullanılmıştır?
A) Kapıyı biraz açabilir miyiz?
B) Adam bizim semte de bir market açtı.
C) Bu elbise seni bayağı açmış.
D) Şimdi de kitaplarımızı açalım.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

............................................................................................
CEVAP ANAHTARI
1-B,   2-D,    3-A,   4-C,   5-A,    6-C,  7-B,   8-C,    9- C, 10-A,
11-B,12-C , 13-B, 14-A , 15-D, 16-C, 17-B, 18-A , 19-C ,  20-B
 
 
 
 
 
                
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
                
 
 

Bu konuyu yazdır